HAMKin konetekniikan opiskelijoiden Dobot-sovellus valloitti Alihankintamessuilla

24.–26.9.2019

Hämeen ammattikorkeakoulun konetekniikan neljännen vuosikurssin opiskelijoiden Dobot-harjoitustyö kiinnittää ansaittua huomiota InSolutionin messuosastolla. Idea neljän robottikäden avulla toteutetusta pakkauslinjastosta sai alkunsa tekijöidensä kesätyöpaikasta, jossa opiskelijat oivalsivat automaation mahdollisuudet ensi näkemältä.

 

Riihimäellä HAMKin opiskelijat toteuttavat vuosittain satoja projekteja ja opinnäytetöitä työelämän ja yritysten tarpeisiin niin paikallisesti kuin ympäri maailmaa. Koska uudet teknologiat ovat keskeinen osa käytännönläheisiä ja työelämän kanssa tiiviissä yhteistyössä toteutettavia koulutuksia, syksyllä 2019 yksikköön hankittiin InSolution Oy:ltä useita Dobot Magician Educational -opetusrobotteja. Oivalluksia ja oppimisen iloa ei puuttunut, kun opiskelijat saivat mahdollisuuden toteuttaa InSolutionin messuosastolle näyttävän ja kiinnostusta herättävän käytännön esimerkin robotiikan mahdollisuuksista. Aikaa toteutukseen oli vain kaksi kuukautta.

– Meillä ei ollut aiempaa kokemusta robotiikasta tai niiden ohjelmoinnista, mutta onnistuimme. Käyttöönotto ja perustoimintojen omaksuminen oli helppoa, ja laajennusmahdollisuudet ovat rajattomat. Dobot ei ole ainoastaan robotti, vaan voimme mallintaa sen avulla mitä tahansa. Se on tehokas keino oppia, kertoo opiskelija Huy Nguyen.

­

Odoo image and text block
Odoo image and text block

Eläviä esimerkkejä

Tiukan karsinnan jälkeen osastolle valikoitui neljän robottikäden avulla toteutettu linjasto, jossa pieniä palikoita pakataan laatikoihin ja lopuksi niihin lisätään kansi. Ensimmäinen DOBOT nostaa pneumaattisen imukupin avulla palikan liukuhihnalle, josta toinen robottikäsi nostaa gripperillä sen laatikkoon, jonka kolmas DOBOT on asettanut pyörivälle pöydälle. Neljäs robottikäsi tunnistaa palikan värin, jonka mukaan se asettaa oikean värisen kannen laatikkoon ja nostaa laatikon pois pyörivältä pöydältä.

– Sovelluksessa DOBOT-robotit on onnistuneesti laitettu työskentelemään yhdessä sekä toistensa että kokonaisuuteen liitettyjen lisäosien kanssa. 3D-tulostetut levyt varmistavat robottikäsien asettelun, parantaen robottien tarkkuutta entisestään, toteaa InSolutionin asiakastuki- ja projekti-insinööri Heikki Lehikoinen.

– Opiskelijoiden tekemä demo on kerrassaan huikea. Se, etteivät opiskelijat olleet aiemmin tekemisissä robotiikan kanssa, osoittaa konseptin mahdollisuudet oppia ja opettaajatkaa InSolutionin toimitusjohtaja Juha Katajisto.


Opiskelijat Huy Nguyen, An Giang ja Hoang Le sekä InSolutionin Anna Makarcheva,

Heikki Lehikoinen ja Mikko Ylitalo esittelevät Dobotin mahdollisuuksia Alihankintamessuilla.